Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Educație fianciară pe-nțelesul copiilor: 5 sfaturi de la o mamă milionară

0
Educație fianciară pe-nțelesul copiilor: 5 sfaturi de la o mamă milionară
Banii n-aduc fericirea, dar o întrețin, nu?! Mai ales în cazul copiilor care își doresc orice jucărie nou apărută, orice gadget pe care îl văd la colegii de clasă. Și nu contează cât costă. Important este să le cumperi! Însă copiii ar trebui să cunoască valoarea banilor, indiferent dacă situația ta financiară este una satisfăcătoare sau nu. Descoperă în articol sfaturile unei mame milionare.

E adevărat, mama despre care vorbim trăiește în Statele Unite, iar povestea ei pare una desprinsă din filmele de la Hollywood. La fel de adevărat e că situația din România este total diferită, însă putem adapta recomandările. Despre cine este vorba, mai precis?

Dani Johnson, managerul unor afaceri foarte profitabile, care i-au adus în conturi milioane de dolari. Mamă a cinci copii. Și un cunoscut orator motivațional în lumea întreagă, autoarea unei cărți despre cum să te îmbogățești, inspirată din din viața ei și din modul în care și-a educat copiii.

„Merg prin diferite țări ale lumii pentru a-i impulsiona pe părinți să mediteze mai mult și să nu-și mai permită să comită greșelile pe care le-au făcut secole de-a rândul. Copiii noștri sunt o generație nouă, care e aproape terminată, din păcate. Ei s-au obișnuit să primească totul de-a gata încă din copilărie, iar atunci când devin părinți, pur și simplu așteaptă compensații”, a povestit Dani într-un interviu pentru CBN. 


► Citește și Cum îi învățăm pe copii valoarea banilor? 5 metode distractive cu bani


De ce spuneam că povestea lui Dani poate fi o sursă de inspirație pentru un film de Hollywood? Provine dintr-o familie săracă, iar la 17 ani a rămas însărcinată. Nu a avortat, în ciuda insistențelor familiei și prietenilor, iar după naștere și-a dat copilul spre adopție. După ce a împlinit  21 de ani s-a căsătorit și s-a mutat în Hawaii, însă soțul s-a dovedit a fi un jucător înrăit și a pierdut toți banii la pariuri, lăsând-o pe Dani cu datorii uriașe. A urmat divorțul, iar tânăra a pierdut tot: a rămas fără job și a fost evacutată din casă. Următorul an și l-a petrecut ca om al străzii, locuind într-o mașină veche. Depresie, droguri… aproape de pragul sinuciderii. 

Șansa ei a fost să prindă un job în vânzări. După 12 luni, câștigase deja 250.000 de dolari. La 23 de ani, avea deja propria afacere și primul milion de dolari. A întâlnit un alt bărbat și și-a refăcut viața.

Indiferent cât de fabuloase par toate aceste detalii, recomandările pe care Dani le face în cadrul seminarelor pe care le organizează pentru părinți și oameni sunt cât se poate de realiste. Chiar dacă situația din România nu se poate compara cu cea din Statele Unite, recomandările ei pot fi adaptate și aplicate și în educația copiilor noștri. 

Despre ce este vorba, mai precis?

1. Stabilirea unui scop precis încă din copilărie

Iată care este exemplul lui Dani: „Părinții care pun un scop în fața copiilor lor educă viitorii oameni de afaceri! În familia prietenilor mei, fiul lor nu dorea să învețe și nici nu știa ce vrea de la viață. Tatăl său a decis să-l trimită pentru o săptămână la un azil pentru oamenii străzii, fără să-i dea bani sau mâncare. Peste o săptămână, adolescentul s-a întors cu o dorință imensă de a studia și de a-și crea propria afacere”.


2. Acces limitat la televizor și smartphone

„Copiii mei nu-și pot permite telefoane mobile, pentru că nu câștigă bani. Telefonul mobil nu ajută la organizare și planificarea timpului. Ce învață copilul din desenele animate? Devine leneș și dezordonat. Dacă nu privești televizorul timp de 30 de zile, te dezveți de el!”. Prin urmare, copiii cei mari ai lui Dani au primit telefoane mobile la 16 ani, primul lor calculator fiind unitatea veche a tatălui lor. Iar în reședința familiei nu există niciun televizor!


3. Copiii ar trebui să îndrăgească munca!

„Dacă veniți obosiți și stresați acasă, copiii voștri vor înțelege că munca este o activitate negativă. Copiii care nu sunt antrenați să muncească, nu vor dori să-și deschidă propria afacere”, spune Dani, care nu a angajat niciodată vreo bonă, vreo menajeră sau vreun bucătar. De altfel, copiii ei au participat de mici la treburile casnice.


4. Buget limitat

Banii de buzunar ai copilului nu ar trebui să depășească o anumită sumă. „Eu îi dau copilului 50 de dolari pe an pentru încălțăminte și îi cumpăr 4 perechi de blugi. Din acești bani, nu poți cumpăra încălțăminte de lux. Dacă o vrei, du-te și câștigă mai mulți bani sau caută reduceri”, spune Dani.


5. Economisirea banilor

„Cum să-l înveți pe copil să nu cheltuiască bani pe ceea ce nu trebuie? În casa noastră există o regulă: strânge 10 dolari și eu îți voi mai da încă 10. Atunci când se vor aduna mai mulți bani, copilului i se va cumpăra ceva ce îl va ajuta să se dezvolte: o bicicletă, un bilet de călătorie, un instrument muzical”.


Cum ți se par principiile lui Dani Johnson? Și de la ce vârstă crezi că ar trebui copiii să învețe despre valoarea banilor?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus