Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum să transformi temele de vacanță într-o distracție: 10 pași de urmat!

0
Cum să transformi temele de vacanță într-o distracție: 10 pași de urmat!
Cât de așteptată este vacanța de vară, nu?! Nu doar de copii, ci și de părinți! Soare, program liber, plimbări, excursii, tabere, somn de voie și... teme. Da, vacanța de vară presupune și realizarea unor activități școlare: caiete de vacanță, fișe de lucru, lecturi suplimentare, proiecte. Cum poți transforma temele de vacanță în ceva distractiv? Iată 10 idei care îți pot fi de mare ajutor!

Referitor strict la vacanță, Ordinul Ministerului Educației nr. 5893 din 2016 a stabilit că „în perioada vacanței, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învățământul primar și gimnazial”. Cu toate acestea, psihologii susțin că temele pentru vacanță, abordate într-o manieră moderată, sunt utile.


Ce presupune această manieră moderată? Iată 10 sugestii care îi pot fi de mare ajutor copilului tău în această vară, pe care le poți adapta în funcție de vârstă: 

1. Citește zilnic 10 pagini sau timp de o oră! Te ajută să visezi, să cunoști lumi noi, să-ți dezvolți imaginația și vocabularul... Să fii erou!

2. Rezolvă zilnic o pagină din caietul de vacanță! Vei fi mai bun la toamnă, îți vei hrăni sănătos minte!

3. Completează cât mai des în jurnalul de lectură! Așa dovedești că ești creativ și că știi să aplici ceea ce citești. Sau ține un jurnal al peripețiilor din vacanță.

4. Îndeplinește cel puțin o sarcină prin casă! Pune lucrurile în ordine, prepară o limonadă, sortează jucăriile, pregătește o salată...

5. Joacă-te singur! Îți poate fi de folos să meditezi, să stai singur cu gândurile tale, să visezi.

6. Joacă-te cu prietenii! E cea mai frumoasă amintire!

7. Provoacă-ți părinții la joacă! Poate o bătaie cu perne, un labirint de sfori și ațe prin living, un șotron prin curte... Vei descoperi astfel cât de copilăroși pot fi părinții tăi!

8. Realizează din când în când o zi tematică! Luni – ziua crocodililor: poți comanda cărți online de pe Elefant despre crocodili în cazul în care nu ai vreun astfel de volum prin bibliotecă. Uită-te la documentare interesante, desenează crocodili în 7 culori. Marți – ziua pepenelui: consumă pepene în mai multe feluri (tăiat felii, limonadă, alături de înghețată etc.), realizează maracas cu semințe de pepene... Miercuri, în cazul fetițelor, poate fi transformată în Ziua cu păpuși Barbie! Pune în scenă o piesă de teatru, realizează o „lecție deschisă”, în care copilul este profesorul, iar păpușile... elevul! Ziua Regală, Ziua Astronauților, Ziua Cercetașilor... Lasă-ți imaginația să lucreze și distrează-te! Poți inventa ce fel de zile îți dorești!

9. Scrie scrisori, emailuri, mesaje, vederi colegilor de clasă! Povestește-le ce faci în vacanță și roagă-i să-ți răspundă!

10. Când nu mai știi ce să faci... doar stai, privește norii, visează, gândește-te, odihnește-te!

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus